HighlightsFeature filmsTelevisionTitle designBackstage

Ademwolkjes voor Bankier

Back to Backstage
 • Producer
  NL Film
 • Production company
  NL Film
 • Visual effects supervisors
  Jan Daghelinckx
  Dennis Kleyn, NVX 
 • Editor item
  Tim Groot
 • D.O.P.
  Mark van Aller, NSC

Sommige ogenschijnlijk kleine details zijn niet altijd makkelijk te creeren tijdens het draaien van een film. Een goed voorbeeld daarvan zijn zogenaamde 'ademwolkjes' of zichtbare condensatie; een mooi, visueel verschijnsel om kou te benadrukken. Voor diverse scenes in de film Bankier van het Verzet (producent NL Film, regie Joram Lürsen) is het belangrijk dat we de kou 'voelen' bovenop de acteerprestaties van de acteurs. Tijdens de opnames (die niet per se in de winter plaatsvonden) kon dit verschijnsel echter niet worden afgedwongen, terwijl het verhaal zich gedeetelijk afspeelt in de oorlogswinter.

Ademwolkjes ontstaan pas bij een groot genoeg verschil tussen de temperatuur van je adem en de omgevingstemperatuur. Daarom hebben we een ruimte opgezocht waar normaliter diepvriesproducten worden opgeslagen om opnames te maken van alleen de ademwolkjes. De temperatuur in deze omgeving ligt rond de -20 graden en levert daardoor zeer zichtbare condensatie op. Deze 'elementen' worden vervolgens in de shots met de acteurs verwerkt om de kou extra voelbaar te maken.

Om dit mogelijk te maken is het belangrijk de ademwolkjes uit de opnames in de vrieskist te kunnen isoleren. Door de wasem met tegenlicht te filmen tegen een verder helemaal zwarte achtergrond, kunnen alleen de lichte pixels uit het beeld worden gefilterd. Zelfs de persoon die de ademwolkjes verzorgd moet zwarte kleding dragen, een zwarte bivakmuts, etc., zodat echt alleen de ademwolkjes als oplichtend element in het beeld te zien zijn.

Omdat de shots waaraan de ademwolkjes worden toegevoegd al zijn gedraaid, is iedere unieke situatie van tevoren geanalyseerd op lichtinval, camerahoek en timing van het ademen van de aceurs. Door deze shots als losse clips (in een loop) af te spelen tijdens het filmen in de vrieskist, kon het ritme van de ademhaling van de acteurs, al dan niet met bewegingen, dialoog, etc. worden gereproduceerd om een zo natuurgetrouw mogelijk resultaat te behalen.