HighlightsFeature filmsTelevisionTitle designBackstage

Een oranje mensenmassa

Back to Backstage
 • Producer
  Topkapi Films
 • Visual effects supervisors
  Albert van Vuure, NVX
  Pepijn Schroeijers, NVX 
 • Item
  Bieke Koppelmans (Topkapi Films)

Alhoewel 250 figuranten op een set best veel is, is er een haast onoverbrugbaar verschil met wat er aan oranjefans nodig is voor een van de sleutelscenes in de film Gek van Oranje op het Museumplein: meer dan 20.000. De film, die zich afspeelt tegen de achtergrond van het WK van 2010, laat op meerdere momenten een uitzinnige mensenmassa zien die helemaal opgaat in de oranjegekte tijdens de wedstrijden en de huldigingen eromheen.

Aan Planet X de taak om met behulp van VFX zorg te dragen voor het digital aanvullen van ontelbare oranjefans op onder andere het Museumplein in Amsterdam. De aanpak zal bestaan uit twee verschillende technieken: figuranten die op de draaidag aanwezig zijn ook (in groepen) voor green screen draaien en, daarnaast, volledig digitale figuranten uit de computer.

Omdat de scene met de figuranten op het Museumplein vanuit meerdere hoeken is gedraaid, zijn ook de groepen die we voor green screen hebben gedraaid vanuit verschillende hoeken vastgelegd (recht van voren, van de zijkant, van achteren, etc.) en met verschillende 'emoties' (juichen, teleurgesteld, etc.). De fans worden uit deze opnamen losgehaald, vermenigvuldigd en opnieuw gemixt en geplaatst om zo tot een overtuigende, oranje mensenmassa te komen en uiteraard wat reactie betreft kloppend met wat er in het verhaal gebeurd.